fbpx
Skip to main content

Gemeentebelangen kiest voor woningbouw in plaats van nieuwe Lidl

Gemeentebelangen kiest voor woningbouw in plaats van nieuwe Lidl

Tijdens de raadsvergadering van 4 november jl. kwam de zorg over het realiseren van de ambitie voor het bouwen van 2.000 woningen tot 2030 wederom aan bod. Net als Gemeentebelangen, zien meerdere fracties in dat er snel geschakeld moet worden om te kunnen voorzien in de behoefte aan woningen op korte termijn.

Onder andere burgerinitiatieven die hieraan bijdragen, dienen dan ook snel in behandeling genomen te worden.

Gemeentebelangen refereerde hierbij eveneens aan ‘Hart van de Baarzen’ waarbij bewoners aangeven diverse mogelijkheden tot het bouwen van woningen te zien en graag een (verbouwde) Lidl in het gebied wensen, maar liefst op de huidige plaats en zonder regiofunctie, dus geen nieuwe Lidl.

Inmiddels heeft Gemeentebelangen een verzoek ingediend bij het Presidium om in gezamenlijkheid ruimte te bieden aan bewonersparticipatie.

Vanzelfsprekend houden wij u op de hoogte. 

Verkiezingsprogramma Gemeentebelangen Vught 2020

Programma Gemeentebelangen

Vught - Cromvoirt - Helvoirt


Verkiezingsprogramma 2021 - 2026

Blader eenvoudig door ons verkiezingsprogramma magazine Vught - Cromvoirt - Helvoirt via bovenstaand "Flipbook"

Gebruik "volledig scherm" om het magazine voor een vergrote weergave

Blader eenvoudig door ons verkiezingsprogramma magazine Helvoirt via bovenstaand "Flipbook"

Gebruik "volledig scherm" om het magazine voor een vergrote weergave

Magazine Vught - Cromvoirt - Helvoirt
2021 - 2026 in PDF

Open

Magazine Helvoirt
2021 - 2026 in PDF

Open


Vanaf 1 januari 2021 vormen we samen één gemeente; Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Zoveel mensen, zoveel wensen. Met al onze verschillen en overeenkomsten kunnen we veel van elkaar leren. We staan voor de mooie uitdaging om samen vorm te geven aan onze nieuwe gemeente.

Stem daarom op 18 november op Gemeentebelangen!

Ons doel is om ons in te zetten voor een toekomstbestendige gemeente met eenheid in verscheidenheid waarbij we door actief te luisteren en belangen af te wegen, mensen en organisaties weten te verbinden.
De lokale economie zien we als de basis voor het welzijn en de welvaart van onze inwoners en vormt een gemeenschappelijke aangelegenheid van gemeente, ondernemers, verenigingen, inwoners, instellingen en instanties.

Het verkiezingsprogramma is tot stand gekomen door vanuit vier verschillende werkgroepen met eigen thema’s en onderwerpen aan de slag te gaan. De werkgroepen hebben vele gesprekken gevoerd met organisaties, instanties en verenigingen. De opgehaalde input is gebruikt om de behoeften die er leven in onze verschillende dorpen en gemeente te vertalen naar zienswijzen en speerpunten die getoetst zijn aan onze kernwaarden.

Zo is een programma ontstaan wat beantwoordt aan wat er in Vught leeft en daar staat Gemeentebelangen voor. Het is een programma van ons allemaal geworden!

Wij bedanken dan ook de navolgende instanties, verenigingen, initiatiefnemers en organisaties voor hun bijdrage: Adviesraad Sociaal Domein, Buurtpreventie, FNV, HV Bosbewoners Helvoirt, Kernteam bestaanszekerheid Vught, Move, Ondernemers Vught, Cromvoirt en Helvoirt, Ouderen Samen, Politie Vught, VNG, Belangenbehartiging professionele kunsten Vught, Stichting Natuur- en Milieugroep Vught, KANT, VVC, Plein Helvoirt, DEH, V55, TinH, HOJ, ZLTO afd. Helvoirt, Duinboeren en iedereen die vanuit welke invalshoek dan ook ons heeft voorzien van wensen en ideeën.

Inhoud

Gemeentebelangen top 10

  1. Jij bepaalt! En de nieuwe wijkmakelaar denkt met je mee

  2. Basisscholen in passende gebouwen met een veilige verkeerssituatie

  3. Betaalbaar wonen in een gezond leefklimaat

  4. Helvoirt en Cromvoirt ontlasten door nieuwe transportweg voor (zwaar) verkeer

  5. Verkeersveiligheid verbeteren op lokale wegen

  6. Spoorzone: minder trillinghinder en het beperken van risico’s goederenvervoer

  7. Aanpak van leegstand winkels Centrum Vught

  8. IJzeren man: Uitdiepen recreatieplas en ruimte voor ontwikkeling

  9. Laagdrempelige (jeugd)zorg door inlooppunten bij wijkcentra voor ouder, kind/jongere of buur (Elzenburg, The Battle Axe, HelvoirThuis)

  10. Actieplan voor gevolgen Corona op financiële gezondheid van inwoners en ondernemers


Thema Bestuur & Inwoners

Dat de samenleving voor steeds meer uitdagingen komt te staan, is voor ons allemaal duidelijk. Denk maar aan de vergrijzing, de individualisering of aan de economische crisis die nu aan het ontstaan is door Corona. De ontwikkelingen vragen om op een andere manier samen te leven met een sterke lokale focus. Samen komen tot passende oplossingen voor deze ontwikkelingen, voor onszelf, maar ook voor onze kinderen. Alleen op die manier kunnen we prettig wonen, werken en recreëren in onze dorpen.

Verdieping Thema Bestuur & Inwoners

Jij bepaalt!

Door de invoering van de omgevingswet in 2022 krijgen we als gemeente meer ruimte om de inwoners mee te laten denken over de invulling van hun eigen leefomgeving. Als Gemeentebelangen vinden wij dit zeer waardevol en belangrijk.

Dit vraagt afstemming, met de ander mee willen denken en het verbinden van wensen, ideeën, kennis en uitvoerders. Het is van belang dat de verbinding tussen gemeente en inwoners daadwerkelijk ontstaat en blijvende resultaten brengt. De wijkmakelaar kan deze creatieve schakel zijn om jouw ideeën te realiseren.

Wat willen wij bereiken

  • Het aanstellen van wijkmakelaars
  • Uitdaagrecht stimuleren door taken vanuit de gemeente over te dragen aan inwoners. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van gemeente groen, ontmoetingsplekken in de wijk en duurzaamheidsinitiatieven zoals VET-Vught en KANT.
  • Om een goede invulling te geven aan de omgevingswet is het als gemeente van belang om gebruik te maken van de uitgangspunten van het Netwerk ‘Right to Challenge’.
  • Inspraakbijeenkomsten worden structureel onderdeel van het besluitvormingsproces
  • Burgerinitiatieven stimuleren, faciliteren en ondersteunen.
  • Samenwerking met andere gemeenten bij grensoverschrijdende thema’s zoals; energietransitie, veiligheid, verkeer en vervoer.
  • Inlooploket in het HelvoirThuis voor al je gemeentelijke vragen

Financiën

Veel gemeenten hebben het financieel moeilijk. Door de gevolgen van de Coronacrisis zullen we te maken gaan krijgen met extra kosten. Het is nu nog niet te overzien wat dit uiteindelijk gaat betekenen voor onze gemeentelijke financiën. Dát het impact zal hebben mag duidelijk zijn. Gemeentebelangen vindt het belangrijk dat gemeente Vught financieel verantwoord werkt. Gemeentebelangen wil transparant en kritisch zijn over de uitgaven. Dit zodat gemeente Vught financieel gezond blijft voor nu en in de toekomst!

Wat willen wij bereiken

  • Budget vrijmaken voor wijkgericht werken
  • Kosten afvalstoffenheffing en rioolrecht zo laag mogelijk houden
  • Uitgangspunt is dat gemeentelijke tarieven zoals WOZ niet harder mogen stijgen dan het inflatiepercentage
  • Helvoirt mag in financieel opzicht niet nadelig worden beïnvloed door WOZ berekening
  • Regionale samenwerkingen maximaal benutten (Agrifood, Regiodeal, Gebiedsontwikkeling Margriet, etc.)
  • Opstellen van transparante begroting voor de verschillende beleidsterreinen en actief communiceren ter bevordering van het Uitdaagrecht
  • Pinmogelijkheid Cromvoirt creëren

Thema Wonen

De gemeente Vught kenmerkt zich door prachtige woonwijken, nieuwe scholen, veel sport- en andere voorzieningen en de natuur is altijd dichtbij. We vinden het belangrijk om hierin te blijven investeren en een aantrekkelijke woongemeente te blijven. Om prettig te kunnen wonen is passende huisvesting, goede voorzieningen en een duurzame leefomgeving een vereiste.

Verdieping Thema Wonen

Huisvesting

Wij zetten ons in voor een gezonde mix van woningen waarbij de kwaliteit en leefbaarheid in de omgeving centraal staan. We willen dit realiseren door een goed woningbouwprogramma op te stellen. De ambitie van Gemeentebelangen ligt dan ook niet op het aantal woningen.

Wat willen wij bereiken

  • Meer kansen voor starters en jonge gezinnen, door:
    - Doorstroming naar betaalbare huur- en koopwoningen stimuleren i.s.m. woningcorporaties
    - Meer betaalbare koopwoningen realiseren, bijvoorbeeld op basis van erfpacht
  • Meer geschikte woningen voor senioren, door:
    - Verhuisregeling: senioren met huurwoning met trap krijgen voorrang op gelijkvloerse huurwoning met eventuele verhuisvergoeding
    - Aandacht voor de ontwikkeling van levensbestendige- en seniorenwoningen in de buurt van voorzieningen in zowel Vught, Cromvoirt als Helvoirt
  • Inwoners van de gemeente Vught en huishoudens met een sociaal en/of economische binding tegemoet komen in hun huisvestingsbehoefte
  • Ruimte voor ruimte gelden flexibeler inzetten zodat meer variëteit geboden kan worden bij de ontwikkelingen van woningen voor onder andere starters en senioren
  • Bestemmingsplannen uitsluitend vaststellen op hoofdlijnen. Meer flexibiliteit in het realiseren van woningbouw en inpassen van bewonerswensen
  • Het aantal woningen in Cromvoirt geleidelijk laten groeien om de leefbaarheid te borgen. Onder andere door nieuwe woningen te realiseren voor starters en senioren, bijvoorbeeld tegen de randen van de bebouwde kom
  • Vrijkomende agrarische bebouwing ruimte geven voor herbestemming
  • Oprichten van een sloopfonds om verstening in het buitengebied tegen te gaan
  • Gedoogbeleid Distelberg Helvoirt transformeren naar gelegaliseerde permanente bewoning binnen de kaders van de Provincie

Rijksinfra, Spoor & N65

Vught ondergaat de komende jaren een facelift en wie mooi wil zijn moet in dit geval eerst pijn lijden. Deze uitspraak is zeker van toepassing als we de situatie van Vught de komende 5 jaar bekijken. Eerst begint de ingrijpende verbouwing van de N65 gevolgd door de verdieping van het spoortracé (Den Bosch - Eindhoven vv) in Vught. Iedere inwoner van de gemeente Vught zal van de gevolgen van de werkzaamheden in min of meerdere mate overlast ondervinden. Dat kunnen we niet voorkomen maar de overlast willen we tot een minimum beperken.

Investeringen zijn nodig om onze gemeente voor de komende generaties veilig en leefbaar te houden. Ook in de komende bestuursperiode willen we door middel van maatwerk de projecten PHS en N65 verder verbeteren.

Wat willen wij bereiken

  • De ‘Vughtse regeling’ wordt voortgezet én uitgebreid naar Helvoirt
  • Spoorzone: minder trillinghinder en het beperken van risico’s goederenvervoer
  • Aanstellen van een ‘Ombudspersoon’ als schakel tussen bewoners en uitvoering
  • Geluidsschermen en raildempers spoortraject Vught - Tilburg
  • Integrale aanpak van de werkzaamheden betreft de samenhang tussen de N65 en het Spoor
  • Uitwerken inrichting omgeving in overleg met bewoners en andere belanghebbenden voor spoor en N65
  • Aanpak geluidsoverlast bij het knooppunt van de drie snelwegen tussen de snelwegen A2, A65 en N65 bij Eikendonck en omgeving
  • Onderzoeken meerwaarde van een station Helvoirt
  • Mogelijkheden bekijken tot het realiseren van een fietstunnel onder het spoor in Helvoirt, woonwijk Den Hoek

Verkeer en Vervoer

De aankomende werkzaamheden aan de N65 en het spoor vraagt dat er goed nagedacht moet worden over de verkeersstromen in onze dorpen. Gemeentebelangen vindt dat de leefbaarheid, verkeersvriendelijkheid en -veiligheid prioriteit moeten krijgen zodat inwoners, scholen, zorgcentra en bedrijven zo min mogelijk problemen ervaren. Hiervoor moet geïnvesteerd worden in veilige en goed begaanbare wandel- en fietspaden en voldoende parkeermogelijkheden. Vervoersinitiatieven zoals de Buurtbus en Seniorenbus zijn onmisbaar en we stimuleren doorontwikkeling van dergelijke initiatieven van harte.

Wat willen wij bereiken

  • Leefbaarheid Helvoirt en Cromvoirt verhogen door risicovolle verkeersbewegingen uit te sluiten door een nieuwe transportweg Helvoirt/Cromvoirt voor (zwaar) verkeer, een nieuwe, veilige toegangsweg voor de PI en een betere ontsluiting naar de N65
  • Extra aandacht voor verkeersveiligheid rondom scholen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt
  • Plan van aanpak om sluipverkeer tegen te gaan tijdens ombouw N65
  • De aanleg van de ondertunneling van de Wolfskamerweg zo spoedig mogelijk realiseren om de bereikbaarheid binnen Vught te kunnen garanderen tijdens de werkzaamheden aan N65 en spoor
  • Kritisch kijken naar inrichting van wijken. Herinrichting waar nodig in samenspraak met de wijkmakelaar. Bijvoorbeeld betere inrichting 30-km zones
  • Onderzoek parkeerbeleid om de parkeerdruk in wijken te verminderen
  • Actief aanpakken asociaal rijgedag binnen de bebouwde kom, zowel de veroorzakers als de inrichting van de openbare ruimte
  • Pad Hoge Akker in ere herstellen en upgraden naar een veilig en gebruiksvriendelijk wandel/fiets- en ruiterpad zodat het contact met gemotoriseerd verkeer niet langer aan de orde is
  • Aandacht voor de positie van voetgangers door kritisch te kijken naar de aanleg en begaanbaarheid van de trottoirs binnen de gemeente

Groen, Energie en Klimaat

Vught is een prachtige groene gemeente met bomenrijke straten, struiken en waterpartijen. Het weer wordt extremer, perioden van droogte en hevige stortregens wisselen elkaar af. Verdroging is een actueel probleem, ook in de gemeente Vught. Klimaatadaptatie, het vasthouden van water, speelt daarin een belangrijke rol. Om het klimaatakkoord van 2050 te kunnen realiseren, wordt regionaal samengewerkt om de energietransitie vorm te geven. Dit heeft mogelijk ook voor de gemeente Vught en haar landschappelijk uitzicht, consequenties.

Gemeentebelangen ziet de uitdaging van de energietransitie in een variatie van alternatieve energiebronnen, zoals onder andere wind- en zonne-energie in combinatie met energie-opslag.

Wij gaan voor duurzame oplossingen met respect voor mens, dier en natuur. Ook de provincie moet haar verantwoordelijkheid nemen door deze energietransitie niet uitsluitend neer te leggen bij het lokale bestuur. Alleen dan kunnen we samen met collectieve (burger-) initiatieven een duurzame energietransitie realiseren.

Wat willen wij bereiken

  • Behoedzaam omgaan met de groene gebieden in Vught
  • Waterhuishouding in de hele gemeente verbeteren. Onder andere door opvangen regenwater en door Wadi’s (wateropvang) aan te leggen
  • Inwoners enthousiasmeren om woning en tuin te vergroenen en verduurzamen. Hiervoor collectieve initiatieven stimuleren zoals onder andere in de samenwerking met KANT, DEH en VET Vught
  • Alternatieve energieopwekking en –opslag stimuleren waarbij we blijven kijken naar maatwerk zonder klakkeloos risicomijdend te kopiëren
  • Zelfbeheer door buurtbewoners van parken en groen eenvoudiger maken

Thema Leven

Gemeentebelangen staat voor een rechtvaardige samenleving, waarin iedereen zich thuis en vrij kan voelen, zijn bijdrage kan leveren en gelijke kansen heeft om zichzelf te ontwikkelen. Kortom; de voorwaarde is dat iedereen mee kan doen. Dit betekent dat wij als volksvertegenwoordiging blijvend investeren in gesprekken en contacten met de lokale samenleving en inzetten op pragmatische oplossingen. Dit kenmerkt tenslotte de lokale democratie waarbij voor Gemeentebelangen de focus ligt op de democratische kwaliteit van de besluitvormingsprocessen. Zo komen we tot breed gedragen besluiten.

Verdieping Thema Leven

Onderwijs

In een gemeente met een breed onderwijsaanbod dient ook de kwaliteit en de huisvesting van de scholen goed te zijn met veilige verkeersroutes. De huisvesting van enkele scholen vraagt nog enige aandacht om ook die passend te maken. Daarnaast moet het voor ieder kind mogelijk zijn om goed gymonderwijs te krijgen. Om mee te kunnen doen in de samenleving vraagt ook om- her en bijscholing van (jong)volwassenen aandacht en actie.

Wat willen wij bereiken

  • Vervanging noodlokalen Basisschool De Koningslinde en uitbreiding d.m.v. nieuwbouw basisschool de Lichtstraat
  • Veilige verkeerssituaties en routes bij scholen zoals rondom de Postweg, Theresialaan, St. Lambertusstraat
  • Mogelijk maken van technisch onderwijs. Waar mogelijk in samenwerking met het technisch bedrijfsleven en onderwijsinstellingen
  • Voor alle dorpen aanbod van onderwijs, kinderopvang en BSO borgen
  • Realiseren nieuwe school Zuiderbos binnen beschikbare budget Overheid
  • Groeiontwikkelingen Mischa de Vries school en Kindcentrum de Leydraad volgen i.v.m. huisvestingbehoefte
  • Jaarlijks terugkomende EHBO lessen op zowel primair als voortgezet onderwijs
  • Stimuleren van volwassenonderwijs (in het kader van om- en bijscholing) in samenwerking met lokale ondernemers, UWV, onderwijsinstellingen en gemeente zodat ingespeeld kan worden op lokale ontwikkelingen en behoeften
  • Extra aandacht voor jongeren die dreigen zonder startkwalificaties het onderwijs te verlaten

Sport

Vught is een dynamische gemeente. Meer dan de helft van de inwoners in onze dorpen is wekelijks aan het sporten/bewegen, veelal aangesloten bij een van de enthousiaste sportverenigingen. Onze bewoners hebben in Corona tijd het sporten én het sociale aspect gemist. We vinden het dan ook belangrijk zo veel mogelijk ruimte te bieden aan de mogelijkheden om te blijven sporten. Gezond voor lijf en geest! Vught is trots op haar mooie sportaccommodaties met een grote variëteit aan sportaanbod. Wij willen graag blijven investeren in een sportieve omgeving zodat iedere inwoner ook echt mee kan doen.

Wat willen wij bereiken

  • Aanvang realiseren nieuwe sportaccommodatie Zwaluw V.F.C.
  • Samenwerking tussen scholen en sportverenigingen versterken, zodat meer inwoners van Vught kunnen sporten/in beweging komen. (gebruik maken van gymzalen van scholen tijdens daluren)
  • Om initiatieven van de sportclubs te ondersteunen willen wij een eenvoudig vergunningsproces en waar mogelijk een financiële ondersteuning kunnen bieden (projectsubsidie)
  • Sport voor iedere inwoner van de nieuwe gemeente mogelijk maken. In nauw overleg met Move Vught, sportverenigingen en gemeente Vught bekijken wat ervoor nodig is dat te bereiken.
  • Inzetten voor een rookvrije generatie
  • Behoud van hoogwaardige (natuurwater) zwemsport binnen de gemeente Vught
  • Beheer sportaccommodaties Helvoirt conform huidige beheerafspraken
  • Aansluiting zoeken bij initiatieven uit de samenleving om binnenzwemwater te realiseren

Cultuur en Recreatie

Cultuur historie, erfgoed en toerisme zijn belangrijk voor de gemeente Vught. De samenvoeging met Helvoirt brengt ook in culturele zin nieuwe schatten voor onze gemeente, zoals de Loonse- en Drunense Duinen en de herinneringen aan Van Gogh uit de tijd die hij hier doorbracht. Kenmerkend zijn de festiviteiten in de dorpen waarbij verbinding en plezier samen gaan. Zo krijgen lokale ondernemers, clubs en verenigingen (letterlijk) een  eigen podium. 

Wat willen wij bereiken

  • Verbeteren kwaliteit zwemwater IJzeren Man door uitdiepen van recreatieplas en ruimte voor doorontwikkeling van de faciliteiten bij de IJzeren Man
  • Verbinding tussen het HelvoirThuis en de Speeldoos om een optimale culturele invulling te kunnen geven
  • In samenspraak met Stichting de Speeldoos komen tot een nieuwe ontwikkeling van een cultureel centrum met ruime mogelijkheden, waaronder ook een variëteit aan commerciële activiteiten
  • Kleinschalige verblijfsmogelijkheden stimuleren zoals ‘verblijven bij de boer’ of ‘Bed & Breakfast’
  • Toerisme stimuleren, onder andere door verdere aanleg van de Zuiderwaterlinie 1629 en promoten van Goghroute
  • Realiseren van een aantal nieuwe cultuur historische trekpleisters: Uitkijkpunt De Hollandsche Dijk (hét sluitstuk van de Linie van Frederik Hendrik), Nieuwe brug naar Fort Isabella en een Brabants buitenmuseum op Oud-Herlaer met een verbinding per pont vanaf Kasteel Maurick

Accommodaties en Subsidies

Gemeentebelangen stimuleert multifunctioneel gebruik van accommodaties. The Battle Axe, HelvoirThuis, DePetrus, Elzenburg, de Speeldoos en brede scholen lenen zich hier uitstekend voor. Door multifunctioneel gebruik ontstaan nieuwe samenwerkingsvormen en verbinding tussen verschillende doelgroepen die de onderlinge sociale cohesie versterken. Door middel van subsidies en goede ondersteuning van vrijwilligers willen wij het gebruik haal- en betaalbaar maken.

Wat willen wij bereiken

  • In gesprek gaan met Stichting DePetrus, maar ook de Petrus B.V. om dit succesvolle ontmoetingscentrum betaalbaar en toegankelijk te houden voor de Vughtse inwoner
  • Elzenburg, ook als ontmoetingscentrum voor álle bewoners van Vught Zuid
  • Passende repetitieruimte voor harmonie Kunst Adelt in Helvoirt
  • Verbetering van de faciliteiten van de repetitieruimte voor de Cromvoirtse fanfare locatie ‘de Noot’
  • Onderzoek mogelijkheid duurzaamheidssubsidies verenigingen
  • Ruimte bieden aan verenigingen om eigen initiatieven te ontplooien om inkomsten te genereren om zodoende financieel onafhankelijk te worden
  • Onderzoek starten naar het verduurzamen van accommodaties van verenigingen om de energielasten terug te dringen en zodoende een bijdrage aan het milieu te leveren

Veiligheid

Jezelf veilig voelen is een belangrijke voorwaarde om gelukkig te zijn. Veilig in je eigen huis, maar ook op straat. Je veilig voelen op alle vlakken zowel emotioneel, fysiek als in sociaal opzicht. Door de Corona uitbraak zie je ook dat ‘je veilig voelen’ zomaar een nieuwe betekenis kan krijgen. Dan is het belangrijk dat een gemeente flexibel kan zijn en wil meedenken met inwoners, scholen, bedrijven en instellingen om samen in te spelen op veranderende omstandigheden. Veiligheid is dan ook niet alleen handhaven maar ook luisteren en kijken naar signalen van elkaar, deze serieus nemen en daar waar mogelijk oppakken. Bereikbaarheid en persoonlijk contact zijn daarbij essentieel, hierbij kan gedacht worden aan de wijkagenten, de buurtwachten, de brandweer en de wijk-GGDers.

Wat willen wij bereiken

  • Bewoners betrekken bij de inrichting van hun woon- en leefomgeving in het kader van (sociale) veiligheid
  • Bovenmatige inzet van onze wijkagenten op het zorgpark Voorburg sterk verminderen door structurele andere aanpak vanuit instelling
  • Verdiepingsslag in de samenwerking en aanpak handelswijze verwarde personen
  • Vaste locatie realiseren voor buurtpreventieteam
  • De gehele gemeente Vught hartveilig maken en onderhoudsprogramma huidige AED’s opstarten op openbare plaatsen
  • Aanschaffen mobiel camerasysteem voor efficiënte en accurate werkwijze bij onveiligheid.
  • Stimuleren preventieve aanpak drugsgebruik onder jongeren in samenwerking met wijksteunpunten, jongerenwerk en initiatieven zoals Herstelvoirt
  • Beperken vuurwerkoverlast
  • Aanpak overlast van ratten, ongedierte en zwerfafval

Thema Meedoen

Wij staan voor een rechtvaardige samenleving, waarin iedereen zich thuis en vrij kan voelen, zijn bijdrage kan leveren en gelijke kansen heeft om zichzelf te ontwikkelen. Gemeentebelangen stimuleert initiatieven die tot doel hebben bij te dragen aan wat de gemeenschap nodig heeft om te kunnen voldoen aan de voorwaarde dat iedereen kan meedoen. Wij hanteren de menselijke maat; kleinschaligheid, maatwerk, kwaliteit, bereikbaarheid van voorzieningen, herkenbaarheid, een warme sociale omgeving en lokale identiteit. Een samenleving waarbij niemand tussen de wal en het schip valt en we er voor elkaar zijn. Met blijvende aandacht voor voorkoming armoede, uitsluiting en eenzaamheid.

Armoede en schulden

Als gemeente horen we er alles aan te doen om onze inwoners financieel fit te laten zijn. De groep die hier moeite mee heeft, zal mede door de coronacrisis alleen maar groter worden. Niemand mag buiten de boot mag vallen daarom wordt het vergroten van het aanbod om preventief armoede en schulden te voorkomen steeds belangrijker. Begeleiding om zo snel mogelijk duurzaam uit de schulden te komen en zelfredzaam te worden zijn cruciaal. Het minimabeleid van de gemeente Vught behoort ruimhartig te zijn voor inwoners met een laag inkomen, vanuit welke hoedanigheid dan ook (loondienst, uitkering, zzp, eenmanszaak etc.).

Wat willen wij bereiken

  • Adequaat inspelen op dreigende financiële problemen bij inwoners ten gevolge van de coronacrisis, waarbij de gemeente werkt vanuit de één loket’ gedachte
  • Initiatieven stimuleren die gericht zijn op versterking van onze inwoners enerzijds en armoedeverzachting anderzijds, waarbij activering en deelnemen aan de lokale samenleving inzet is
  • De ‘meedoenregeling’ wordt actief ingezet waarbij Gemeentebelangen een integrale aanpak voor ogen heeft voor armoedebestrijding zodat tussen gemeente, Welzijn, Woningbouw Onderwijs en bestaande initiatieven binnen onze gemeente nog beter wordt samengewerkt
  • Voortzetten inzet coördinator Kinderen in Armoede

Zorg en Ondersteuning

Vught is een echte zorgdorp waar we trots op zijn. Doel is dat iedereen kan deelnemen aan de samenleving op een manier die bij hen past, zodat een (verder) sociaal isolement voorkomen wordt en er ook passend aanbod is om dit te doorbreken. Iedereen heeft recht op passende zorg en ondersteuning waarbij eigen regie en verkrijgen van een netwerk voorop staan. Onze gemeente heeft een uitgebreid aanbod aan instanties en initiatieven. Denk hierbij aan de werkwijzen voor: verwarde personen, dementie, mantelzorg integrale jeugdzorg en de bijbehorende preventie in deze groepen. Maar een goede samenwerking tussen de verschillende hulpverlenende instanties is hierbij noodzakelijk. Zorg en ondersteuning is namelijk altijd ‘maatwerk’.

Wat willen wij bereiken

  • Laagdrempelige (jeugd-)zorg door het creëren van inloopmogelijkheden en ontmoetingsplekken voor ouders, kinderen en jongeren, in wijksteunpunten en scholen.
  • Kwaliteit van Wegwijs+ verhogen en omslag laten maken van dienstverlenend naar zorgverlenend
  • Een gebruiksvriendelijk en professioneel digitaal loket
  • Afname van wachttijden bij Hulp in Natura
  • Verdere afstemming en pragmatische aanpak tussen Wegwijs+, GGD, politie, GGZ en overig betrokken instellingen/organisaties. Met accent op maatwerk en waar nodig herijken
  • Meer werken vanuit onafhankelijke cliëntondersteuning waarbij eigen regie centraal staat en het netwerk maximaal gestimuleerd wordt om de zorg te ontlasten
  • Initiatieven stimuleren die er op gericht zijn dat inwoners elkaar onderling kunnen ondersteunen en helpen
  • Medewerking verlenen aan ontwikkeling van nieuw gezondheidscentrum Moleneind
  • Zorgen voor voldoende toiletten in de openbare gebouwen/ruimte
  • Stimuleren initiatieven die bijdragen aan dementievriendelijke gemeente, zoals geheugencafé

Jeugd

De jeugd heeft de toekomst! Jongeren horen zich dicht bij huis te kunnen vermaken en uitgedaagd te worden voor deelname aan sport, cultuur en andere laagdrempelige en voor iedereen bereikbare activiteiten. Jeugdaktief in Vught betrekt de allerjongsten én is zelfs voor jongvolwassenen een trekker. En wat te denken van festival Rebirth in Helvoirt? Mooie voorbeelden van successen die jongeren enthousiasmeren! En daar werken we graag aan mee.

Wat willen wij bereiken

  • Opzetten Jeugdraad om actief bij plan en besluitvorming te betrekken door een stem te geven zodat ze gevraagd en ongevraagd advies kunnen geven
  • Verdere uitbouw Elzenburg als centrum voor Vughtse jeugd
  • Vermijden van eenzaamheid onder jongeren en aanleren vroegtijdig hulp te vragen en te geven (bijvoorbeeld bijles, sportmaatje, activiteiten en hobby’s delen)
  • Voorlichting over veilig gebruik social media en risico’s bij drugsgebruik
  • Jongerenactiviteiten opzetten op het gebied van sport, cultuur, clubs, vrijwilligerswerk i.s.m. de bestaande organisaties in Vught, Cromvoirt en Helvoirt

Economie & ondernemerschap

Het ondernemerslandschap in de gemeente Vught is zeer divers. Met een bruisend horeca aanbod en een brede diversiteit aan bedrijven, winkels, instanties en recreatiemogelijkheden. We hebben veel ZZP-ers in allerlei branches en een grote zorg-economie. Met de komst van Helvoirt komen er eveneens veel nieuwe grote bedrijven bij in verschillende sectoren zoals agrarische- en transportbedrijven. Dit alles resulteert in een hoog serviceniveau voor onze inwoners en een ruime regionale werkgelegenheid. De taak van de gemeente is om de ondernemers actief te bezoeken en met de ondernemersverenigingen in gesprek te blijven, mee te denken en waar mogelijk te faciliteren. Zo kunnen (lokale) ontwikkelingen nauw gevolgd worden ter versteviging van de samenwerking.

Wat willen wij bereiken

  • Aanpak winkelleegstand centrum Vught en handhaven gratis parkeren
  • Gebruik maken van innovatieve aanbestedingsvormen zoals bijvoorbeeld bouwteams en bij de opstelling van inkoopstrategieën lokale, geschikte ondernemers in beeld brengen
  • Optimale betrokkenheid van lokale ondernemers bij ombouw van N65 en spoor
  • Onderzoek naar vestigingsmogelijkheden voor kleinschalige bedrijfsruimten zoals de Schakel
  • Gezamenlijke initiatieven van ondernemers met een meerwaarde voor de samenleving mogelijk te maken middels bijvoorbeeld een ondernemersfonds
  • Bedrijfscontactfunctionaris zichtbaarder maken en inzetten om binding en samenwerking met ondernemers te verbeteren
  • Het verder uitbouwen van het Maatschappelijk Verantwoord Inkoop beleid
  • Inzetten van om-, her- en bijscholingstrajecten die passen bij de verwachte werkgelegenheid van de regio

Read more: Verkiezingsprogramma Gemeentebelangen Vught 2020

Verdieping Thema Bestuur & Inwoners

Verdieping Thema Bestuur & Inwoners

Vught - Cromvoirt - Helvoirt

Thema Bestuur & Inwoners

Het doel van Gemeentebelangen is om ons in te zetten voor een toekomstbestendige gemeente met eenheid in verscheidenheid. Wij zien de lokale economie als de basis voor het welzijn en de welvaart van onze inwoners en vormt een gemeenschappelijke aangelegenheid van gemeente, ondernemers, verenigingen, inwoners, instellingen en instanties.  Ons doel is mensen en organisaties te verbinden, dit doen we door actief te luisteren en belangen af te wegen.

Goede communicatie met onze inwoners is ons uitgangspunt voor participatie. Dit betekent dat we breed vertegenwoordigd zijn binnen een grote diversiteit aan verenigingen, organisaties, instanties en bedrijven. We horen zo wat er speelt en leeft, we luisteren én we informeren. Het betekent ook samen met de inwoners aan de slag gaan om wensen of plannen te realiseren. Mensen worden gehoord en betrokken, dat geeft Gemeentebelangen draagvlak.

Jij bepaalt!

Door de invoering van de omgevingswet in 2022 krijgen we als gemeente meer ruimte om de inwoners mee te laten denken over de invulling van hun eigen leefomgeving. Als Gemeentebelangen vinden wij dit zeer waardevol en belangrijk.

Dit vraagt afstemming, met de ander mee willen denken en het verbinden van wensen, ideeën, kennis en uitvoerders. Het is van belang dat de verbinding tussen gemeente en inwoners daadwerkelijk ontstaat en blijvende resultaten brengt.

Zowel bij projecten vanuit de gemeente (burgerparticipatie) alsmede wanneer inwoners zelf een initiatief hebben (overheidsparticipatie) willen we elkaar vinden.

Alle projecten/initiatieven hebben behoefte aan op maat gesneden vorm van participatie. Dit vraagt volgens Gemeentebelangen om het inzetten van een Wijkmakelaar. Deze wordt de schakel tussen de inwoners en de gemeente. Door de kennis in te zetten van onze inwoners, i.s.m. de gemeente, kunnen we komen tot co-creatie naar ieders tevredenheid.

Inwoners krijgen ‘Uitdaagrecht’

Gemeentebelangen wil de inwoners de ruimte geven om de gemeente uit te dagen. Denk bijvoorbeeld aan het overnemen van gemeente groen, ontmoetingsplekken in de wijk en duurzaamheidsinitiatieven zoals we die bijvoorbeeld al kennen in de vorm van VET-Vught.

Vooruitlopend op de omgevingswet die inwoners meer ruimte geeft om mee te denken zijn wij van mening dat het in een vroeg stadium betrekken van inwoners bij de planvorming bijdraagt aan een toekomstbestendige samenleving!

Gemeentebelangen zou graag zien dat de gemeente Vught de challenge aangaat om dit te realiseren. Dit vraagt van de gemeente een andere werkwijze.

De (bewoners-) Initiatieven challengen de overheid als zij denken een taak ‘beter’,  ‘anders’, ‘met meer maatschappelijk draagvlak’, ‘goedkoper’, etc. te kunnen uitvoeren. In principe nemen zij de taak dan over met het beschikbare budget.

De praktijk leert dat deze manier van werken maatschappelijke meerwaarde toevoegt doordat er een sterke betrokkenheid en draagvlak van inwoners ontstaat. Zij willen er iets moois van maken, aansluitend op hun behoeften en steken energie in hun directe leefomgeving en hun idee.

Deze maatschappelijke meerwaarde komt er dus extra bij, is meestal niet makkelijk in geld uit te drukken, maar heeft wel degelijk een positieve invloed op de woon- en leefomgeving van mensen.
Om er voor te zorgen dat de verbinding tussen gemeente en inwoners ook daadwerkelijk ontstaat en resultaten brengt is een wijkmakelaar onontbeerlijk.

Ambtelijke organisatie

De ambtelijke organisatie van onze gemeente wordt opgeroepen hun processen en werkwijzes tegen het licht te houden en aansluiting te zoeken bij de veranderende samenleving. De functie van de gemeente zal naar een faciliterende en regiehoudende functie veranderen. Dit vraagt een andere aanpak zoals bijvoorbeeld het meedenken en open staan voor experimenteerruimte in wet- en regelgeving.

Gemeentebelangen wil zich hard maken om een gemeente te worden die hier succesvol in is en denkt dat het voor onze gemeentelijke organisatie goed zou zijn zich aan te sluiten bij het Netwerk Right to Challenge. Hierin werken VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken samen met het Netwerk Right to Challenge voor de begeleiding van gemeenten bij de invoering van het Uitdaagrecht (R2C).  De ondersteuning voor gemeenten wordt op maat gemaakt samen met de ambtelijke organisatie, bestuurders en geïnteresseerde bewonersinitiatieven. Het eindresultaat is een praktische aanpak voor de gemeente voor de uitvoering van het Uitdaagrecht.

Door op deze manier te werken blijkt er een hogere kwaliteit in de uitvoering te ontstaan, wordt er meer werk verzet en voor hetzelfde budget!

Financiën

Veel gemeenten hebben het financieel moeilijk. Door de gevolgen van de Coronacrisis zullen we te maken gaan krijgen met extra kosten. Het is nu nog niet te overzien wat dit uiteindelijk gaat betekenen voor onze gemeentelijke financiën. Dát het impact zal hebben mag duidelijk zijn. Gemeentebelangen vindt het belangrijk dat gemeente Vught financieel verantwoord werkt. Gemeentebelangen wil transparant en kritisch zijn over de uitgaven. Dit zodat gemeente Vught financieel gezond blijft voor nu en in de toekomst!

Voor de uitvoering van de diverse regelingen binnen het sociaal domein (WMO, jeugd en participatie) gaan wij ervan uit dat de hiervoor te verkrijgen Rijksgelden kostendekkend zijn en voor dit doel dan ook worden aangewend. Omdat we hier ‘van open einde regelingen spreken’ weten we niet of de uiteindelijk vraag kostendekkend is.

Duidelijk is dat niemand tussen de wal en het schip mag vallen. De gemeentelijke reserves zullen moeten worden aangesproken als er tekorten dreigen op de budgetten WMO, /Jeugd en Participatie. Daarnaast kunnen eventuele overschotten worden toegevoegd aan de algemene reserve.

Om burgerinitiatieven aan te moedigen en ze levensvatbaar te maken (door afstemming te verkrijgen met de vanuit de gemeente gestelde kaders)  wil Gemeentebelangen een budget reserveren voor het aanstellen van Wijkmakelaars (1,8 fte).

Daarnaast pleit Gemeentebelangen voor het opstellen van een begroting waarbij actief en transparant naar de inwoners wordt gecommuniceerd welke taken en benodigde gelden gereserveerd staan voor de verschillende beleidsterreinen. Dit omdat dit de basis is voor de werking van het Uitdaagrecht.

Om een goede aftrap te maken is het wenselijk dat er een extra budget gereserveerd wordt voor het aanmoedigen en mee ontwikkelen van (bewoners) initiatieven. Deze keuze brengt aan de andere kant een kostenbesparing doordat er gewerkt wordt middels co-creatie.

Voorop staat echter preventie waarbij door vroege signalering oplopende kosten kunnen worden voorkomen. Gemeentebelangen is pleit voor een integrale aanpak waardoor ook bijkomende problemen in een vroegtijdig stadium kunnen worden aangepakt.

Nu Vught, Cromvoirt en Helvoirt één gemeente gaan vormen wil Gemeentebelangen voorkomen dat Helvoirt hier in financieel opzicht nadelig door wordt beïnvloed.


Terug naar verkiezingsprogramma

Read more: Verdieping Thema Bestuur & Inwoners

Verdieping Thema Wonen

Verdieping Thema Wonen

Vught - Cromvoirt - Helvoirt

Thema Wonen

Het is mooi wonen in onze gemeente waartoe Helvoirt vanaf nu eveneens behoort. Gemeentebelangen zet in voor een gezonde mix van woningen waarbij de kwaliteit en leefbaarheid in de omgeving centraal staat.

Gemeentebelangen is van mening dat onderstaande punten leidend behoren te zijn voor een goed woningbouwprogramma:

  • Meer kansen voor starters en jonge gezinnen
  • Doorstromers meer mogelijkheden bieden in zowel huur- als koopsegment, dit in samenspraak met onze woonpartners
  • Meer geschikte woningen voor senioren. Dat vraagt om geschikte (passende en betaalbare) woningen of woningen die geschikt kunnen worden gemaakt aan de zorgbehoefte (levensloopbestendig) en met zorg- en welzijnsvoorzieningen in de nabijheid
  • Mogelijkheden om via erfpachtconstructie te bouwen zodat grondkosten verlaagd worden.
  • Bij sociale huur gebruik maken van tijdelijke contracten ter bevordering van de doorstroom en behoud van beschikbare sociale huurwoningen voor de doelgroep

Wooncapaciteit

Je leefomgeving is bepalend voor je welzijn en alleen al daarom heel belangrijk. De Vughtse woningmarkt is gespannen en recente ontwikkelingen vragen om stevigere sturing bij vraag en aanbod van zowel huur- als koopwoningen.

De vraag naar middeldure huurwoningen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De oorzaken hiervan zijn divers; een grote groep middeninkomens verdient te veel voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koopwoning.
Daarnaast vraagt de flexibilisering van de arbeidsmarkt om andere woonbehoeften. Tot slot veroorzaakt de toenemende vraag naar koopwoningen een tekort aan aanbod. Er zijn kort gezegd veel te weinig middeldure woningen.

Voor Gemeentebelangen is het accent op doorstroming leidend in de keuzes die gemaakt moeten worden. Zowel starters als ouderen behoren in Vught mogelijkheden te hebben om passend te wonen.

Hiervoor is het noodzakelijk dat er een optimaal woonbeleid wordt gerealiseerd waarbij doorstroming en herontwikkeling van maatschappelijk vastgoed naar woningbouw volle aandacht krijgt waarbij we inzetten op betaalbare middeldure koop- en huurwoningen.

Mogelijk is bij het toewijzen van een sociale huurwoning het gebruik maken van tijdelijke huurcontracten een optie. Dit zodat na afloop van de eerste huurperiode de sociale huurwoning weer beschikbaar komt voor de juiste doelgroep en er sprake is van een effectieve doorstroommethode.

Uiteraard geldt voor alle nieuwbouw en herontwikkeling binnen de gemeente dat er sprake moet zijn van duurzame bouw en realisatie van levensloopbestendige woningen.

Huisvesting

Wij zetten ons in voor een gezonde mix van woningen waarbij de kwaliteit en leefbaarheid in de omgeving centraal staan. De ambitie van Gemeentebelangen ligt niet op het aantal woningen, wel op invulling van bestaande behoefte.

Ervaring leert dat ontwikkelaars onvoldoende focus hebben op de voor onze gemeente van belang zijnde aandachtspunten. Dit vraagt een sterkerkere, voorschrijvende rol vanuit de gemeente, de politiek zal dit moeten afdwingen. Gemeentebelangen vind dat hierin beleidsprioriteiten in afgedwongen moeten worden.

Verhuisregeling

Om voor senioren nog meer geschikte woningen in de bestaande Vughtse markt te benutten, onderzoeken we de mogelijkheden om te komen tot een verhuisregeling, in samenwerking met woningcorporatie Charlotte van Beuningen.

Senioren die bijvoorbeeld een sociale huurwoning met trap huren, krijgen voorrang op een gelijkvloerse huurwoning met verhuisvergoeding. Is de nieuwe woning duurder? Dan kan bestaande huurprijs onder voorwaarden meegenomen worden.

Voorrangsregeling voor Vughtenaren

Het beoogde doorstromingseffect binnen de Vughtse betaalbare woningmarkt wordt gemist omdat veel mensen buiten Vught zich inschrijven voor een nieuwbouwproject binnen onze gemeentegrenzen. Gemeentebelangen wil de mogelijkheden van een huisvestingsverordening onderzoeken. Op basis hiervan kan er een experimenteerregeling worden opgenomen.

Bij de toewijzing van een nieuwbouwproject met sociale huurwoningen kan het zogenaamde experimentenartikel ingezet worden om woningzoekenden uit Vught voorrang te geven boven overige woningzoekenden.

Realisatie nieuwe woningen

Gemeentebelangen is er voorstander van om bestemmingsplannen uitsluitend vast te stellen op hoofdlijnen. Hierdoor kunnen we flexibeler omgaan met het realiseren van woningbouw. Daardoor worden de wensen van bewoners makkelijker inpasbaar.

Gemeentebelangen denkt dat er tegemoet kan worden gekomen aan de woningbehoefte door een pilot te starten waarin woningen worden gerealiseerd op basis van erfpacht, zodat de woningen nu en in de toekomst betaalbaar zijn en blijven.

Woningbouwprogramma Helvoirt

De toevoeging van Helvoirt aan de gemeente Vught zal gevolgen hebben. De doorkijk in dit woningbouwprogramma biedt hier nog geen inzicht in. Gemeentebelangen is voorstander voor het oprichten van een werkgroep samengesteld uit bewoners van Helvoirt waarin aandacht is voor de gevolgen van de herindeling op het gebied van woonwensen, prognose en het woningbouwprogramma voor het dorp Helvoirt. Na de verkiezingen stelt het nieuwe bestuur een actuele versie van het woningbouwprogramma op. Hierin worden uiteraard ook de mogelijke bouwlocaties en plannen in Helvoirt opgenomen.

Ontwikkellocaties nieuwbouw

Voor de komende bestuursperiode heeft Gemeentebelangen de volgende locaties als voorkeur voor het ontwikkelen van woningen:

  • Centrumplan oost
  • De Wieken I oude Willibrordusschool. Realisatie van betaalbare en middeldure segment huur- en koopwoningen en- appartementen.
  • De Wieken 2 oude Lidwinaschool: 40 zorgappartementen ism Vughterstede voor senioren in sociale huur en middenhuur segment en levensbestendige koopwoningen en -appartementen in het betaalbare en middeldure segment.
  • Isabellaveld, fase 2: 60 huur- en koopwoningen in het betaalbare, middeldure en dure segment.
  • Theresiaveld: 100 woningen die een mix vormen van betaalbare, middeldure huur- en koopwoningen die zowel levensbestendig als starterswoningen bevatten en gericht zijn op de kleinere huishoudens.

Kansrijke ontwikkellocaties

  • Locatie Vijverbosweg/Hoevensestraat: Starten van haalbaarheidsonderzoek voor het realiseren van een klimaatneutrale, groene woonwijk (40-40-20) met een lage bebouwingsdichtheid waarbij de wijk gaat fungeren als voorbeeldwijk op het gebied van duurzaamheid, innovatie en biodervisiteit.
  • Onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in Cromvoirt nieuwe woningen voor starters en ouderen te realiseren, eventueel tegen de randen van de bebouwde kom.
  • Locatie Reinier van Arkel. Gemeentebelangen wil in gesprek blijven met Reinier van Arkel om uiteindelijk te komen tot een inclusieve woon/zorgwijk die optimaal geïntegreerd is als leefomgeving door een deel van het bestaande zorgvastgoed om te bouwen tot woningen/ appartementen voor bijvoorbeeld starters maar ook voor bijvoorbeeld kamerverhuur voor jongeren en statushouders. Ook biedt dit terrein de ruimte voor alternatieve woonvormen zoals ‘tiny houses’.

Rijksinfra, Spoor & N65

Vught ondergaat de komende jaren een facelift en wie mooi wil zijn moet in dit geval eerst pijn lijden. Deze uitspraak is zeker van toepassing als we de situatie van Vught de komende 5 jaar bekijken. Eerst begint de ingrijpende verbouwing van de N65 gevolgd door de verdieping van het spoortracé (Den Bosch - Eindhoven vv) in Vught. Iedere inwoner van de gemeente Vught zal van de gevolgen van de werkzaamheden in min of meerdere mate overlast ondervinden. Dat kunnen we niet voorkomen maar de overlast willen we tot een minimum beperken.

Investeringen zijn nodig om onze gemeente voor de komende generaties veilig en leefbaar te houden. Ook in de komende bestuursperiode willen we door middel van maatwerk de projecten PHS en N65 verder verbeteren.

De gemeente moet open staan voor de problemen die de bewoners ervaren met de reconstructies. Daarom vinden we het van belang dat er een procesbewaker / ombudspersoon wordt aangesteld voor de duur van de werkzaamheden om de dialoog met bewoners en bestuur (uitvoerders) aan te gaan. Deze functionaris dient belanghebbenden samen te brengen en zodoende de beste resultaten te bereiken voor Vught met het grootste draagvlak. Hiermee wordt het vertrouwen verkregen en of versterkt.

Dit is ook nodig bij de uitwerking van de plannen rond de verkeersafwikkeling in Cromvoirt, Helvoirt en Vught ten gevolge van de reconstructiewerkzaamheden en later ten gevolge van de definitie situatie.

Inmiddels is begonnen worden met het verkeer- en vervoersplan (vvp) om verkeersstromen in kaart te brengen en toekomstige knelpunten te signaleren. Zo kan naar oplossing worden gewerkt voor er zich daadwerkelijk problemen voordoen. Ook hierbij geldt dat een en ander samen met bewoners / belanghebbenden dient te worden opgepakt en uitgewerkt voor een zo groot mogelijk draagvlak.

De voorliggende bestuursperiode is door Gemeentebelangen stevig ingezet op een zo hoog mogelijke realisatie van de wensen en eisen die gezamenlijk geformuleerd zijn. Dit was een pittig en niet altijd voor iedereen naar tevredenheid verlopen proces. We zijn echter wel heel tevreden met wat gerealiseerd is.

Groen, Energie en Klimaat

Vught biedt een gezonde, groene, prettige omgeving om te leven en werken. Dat moet worden behouden en versterkt, voor ons, maar zeker ook voor de generaties die na ons komen. Groen is geen kostenpost maar een investering voor de mens en de natuur, die direct rendeert op economisch en welzijnsgebied.  
 
Het weer wordt extremer, perioden van droogte en hevige stortregens wisselen elkaar af. Verdroging is een actueel probleem, ook in de gemeente Vught. Klimaatadaptatie, het vasthouden van water, speelt daarin een belangrijke rol. Om het klimaatakkoord van 2050 te kunnen realiseren, wordt regionaal samengewerkt om de energietransitie vorm te geven. Dit heeft mogelijk ook voor de gemeente Vught en haar landschappelijk uitzicht, consequenties.
 
Gemeentebelangen ziet de uitdaging van de energietransitie in een variatie van alternatieve energiebronnen, zoals onder andere wind- en zonne-energie in combinatie met energie-opslag.
Wij gaan voor duurzame oplossingen met respect voor mens, dier en natuur. Ook de provincie moet haar verantwoordelijkheid nemen door deze energietransitie niet uitsluitend neer te leggen bij het lokale bestuur. Alleen dan kunnen we samen met collectieve (burger-) initiatieven een duurzame energietransitie realiseren.
 
Duurzaamheid is een begrip dat op bijna alle beleidsterreinen een steeds belangrijkere rol speelt en dat geldt uiteraard ook op gemeentelijk niveau. Het gemeentelijk beleid op het gebied van milieu en afval is vooral gericht op het stimuleren van bewustwording en gedragsverandering ten aanzien van natuur en milieu. Daarbij kan worden gedacht aan zaken als afvalinzameling en -verwerking, geluid, bodem, luchtkwaliteit, onkruidbestrijding, hondenoverlast en natuur- en milieucommunicatie.
 
Gemeentebelangen streeft naar een duurzame leefomgeving die gezondheid, welzijn en welvaart bevordert en in een goede balans is met economie en maatschappelijke behoefte, waarbij verantwoord wordt omgegaan met grondstoffen, natuur en milieu.


Terug naar verkiezingsprogramma

Read more: Verdieping Thema Wonen