Ondanks dat we na een uur een flinke regenbui moesten trotseren, hebben we onderzocht waar mogelijk windmolens of zonnepaneelvelden zouden kunnen komen.
De griffie en diverse gemeentelijke deskundigen waren aanwezig om ons van informatie te voorzien. Er zijn veel vragen gesteld over de MER (Milieueffectrapportage).
Grootschalige Opwekking van Zon- en Windenergie in de Gemeente Vught
De gemeente Vught streeft ernaar om in 2030 0,05 TWh (Terawattuur) aan hernieuwbare energie op te wekken. Om deze doelstelling te behalen, onderzoekt de gemeente welke locaties geschikt zijn voor grootschalige opwekking van wind- of zonne-energie. De zoekgebieden voor windenergie liggen aan de noord- en zuidoostkant van de gemeente. De zoekgebieden voor zonne-energie bevinden zich aan de noordkant en in het zuiden van de gemeente, nabij Helvoirt. Voordat de gemeente een besluit neemt over de locaties voor grootschalige opwekking van wind- of zonne-energie, worden de milieugevolgen onderzocht in een MER.
Rond 17.15 uur keerde ik vanuit Helvoirt huiswaarts. Hoewel ik natgeregend was, had ik wel een verhelderend beeld gekregen.
Ik heb gezien dat de locaties zorgvuldig en gemotiveerd zijn gekozen. Sommige burgers zijn tegen windmolens en zonnepanelen, maar als het toch moet, lijken deze locaties mij acceptabel en bespreekbaar.
Natuurlijk hebben milieudeskundigen en het waterschap hun bedenkingen. Het waterschap maakt zich zorgen over de functie van het Gement als bassin bij hoge waterstand om overstromingen van het bewoonde gebied te voorkomen. Ook zijn er zorgen over de plannen om het grondwaterpeil te verhogen om droogte tegen te gaan. Daarnaast zijn er zorgen over de vogels en fauna, het geluid en de afstand tot woningen.
Vanuit het Rijk moeten we voldoen aan de Regionale Energie Strategie (RES). Vught kan nu nog zelf locaties zoeken, maar als dit niet lukt, zal de Provincie dit in opdracht van het ministerie overnemen en een locatie aanwijzen. De Raad heeft dus een uitdaging om de juiste keuze te maken.
Ik begrijp nu dat er mogelijk windmolens komen van 170 meter hoog met een tiphoogte van 255 meter. Dit zou betekenen dat in een straal van 510 meter (nieuwe norm) geen woning mag staan. Er zijn ook zorgen over de mogelijke gezondheidsgevaren.
Het feit dat één windmolen net zoveel energie oplevert als 30.000 zonnepanelen zet mij ook aan het denken. Aangezien zonnepanelen geen energie opwekken als de zon niet schijnt en windmolens geen energie leveren als het niet waait, lijkt een mix van beide voor de hand te liggen.
Gelukkig hebben we nog even tijd en hoeven we pas na het reces te beslissen hoe verder te gaan. Er zijn al veel zienswijzen ingediend, waar ik begrip voor heb. Toch ben ik blij dat ik vandaag heb meegefietst, zodat ik mijn eigen zienswijze kan vormen.
Mogelijk zullen er met het nieuwe kabinet nog wijzigingen in het beleid komen; de tijd zal het leren.
Gemeentebelangen wil natuurlijk met jullie in gesprek. Echter, momenteel hebben diverse deskundigen hun mening bijgesteld en wachten zij liever tot het nieuwe kabinet een mogelijk ander standpunt inneemt. Gemeentebelangen wacht mee af en blijft meekijken naar een keuze die acceptabel en realistisch is.
Namens Gemeentebelangen Vught, Cromvoirt en Helvoirt,
Hans Schuurmans
Voor meer info www.commissiemer.nl/adviezen/Vught.