Vanuit Gemeentebelangen Vught waren Eddie van Doorn, Mathieu Baudoin en Hans Schuurmans aanwezig.
Aanvang 18.15 uur met een dinerbuffet. Ondanks de drukte op de weg waren wij ruim op tijd aanwezig
Omstreeks 19.30 uur in de Raadszaal van Oss begonnen met de stand van zaken regionale energiestrategie (RES).
Bestuurders van RES praten ons bij. Vanuit een PowerPointpresentatie. Zoals te zien heeft Vught nog flink wat werk te doen. Uit de zaal kwamen diverse vragen zoals: Gaat de opwek over bouwde omgeving met, of zonder (zware) industrie? Hier was geen pasklaar antwoord op en wordt schriftelijk beantwoord.
Wat telt wel of niet mee aan energieopwek versus besparende maatregelen? Nu liggen we als Vught op koers met ruim 11% besparing. Echter: Zoals Eddie in de laatste raadsvergadering had aangegeven dat de besparingsmaatregelen niet waren afgetrokken van de energieopwekking zoals afgesproken.
Ook de Netcongestie (“file”/ “overbelasting” van het elektriciteitsnetwerk) heeft veel vragen opgeroepen, dit netwerk is zo sterk als de zwakste schakel. Zorgen werden uitgesproken over wie wanneer wordt afgeschakeld bij overbelasting van het net. Straks staan er windmolens en word de burger afgeschakeld en heeft dus zijn investering tijdelijk geen opbrengst van zonnepanelen. Een medewerker van Enexis vertelde dat afschakeling gebeurt door de omvormer per installatie. Dus niet op afstand door derden. Ook geen verrassing dus want dit was ruimschoots bekend.
Het tweede onderwerp was de Veiligheid regio Brabant Noord: In eerste aanleg geven de voorzitter Burgemeester Mikkers van ‘s-Hertogenbosch en commandant brandweer met crisisbeheersing BBN, uitleg dat er rekening gehouden wordt met de geopolitieke spanningen en klimaatveranderingen en waar we moeten voorbereiden op eventuele dreigingen .
Onderwerpen als een noodpakket met oa een paar kaarsen, Lucifers, water en een radio op batterijen welke op de zender Omroep Brabant info geeft als het luchtalarm cq amber alert in werking treedt. Bijvoorbeeld bij een incident zoals brand, met gevaarlijke stoffen, aanval van derden et cetera. Opvallend was dat niemand in de zaal wist welke frequentie Omroep Brabant op de analoge radio (95.8 FM).
Het ging ook vooral over zelfredzaamheid. Bewoners zullen meer zelf moeten regelen aan preventie. Rookmelders, valpreventie, noodvoorraden, hulp vanuit de buurt. Dit omdat de hulpdiensten gewoon op andere locaties kunnen worden ingezet.
Een nieuw platform: Risico- Crisiscommunicatie en de aanpak 2024-2029
Daarna kwam een uitleg over www.Brabantalert.nl Samen maken we Brabant veilig. Op deze site kun je veel vinden. Waar, wat, wanneer te doen bij calamiteiten. Er werd gevraagd of dit een vervanger was van 112? Nee dus. Hans gaf nog aan dat bij stroomuitval van enkele weken terug is gebleken dat ook telefoneren en internet niet meer mogelijk was. Het antwoord was dat we dan terugvallen op de radio omroep Brabant. Toch handig om nu al een keer op deze site te kijken.
Na een klein borreltje met regionale collega buurraadsleden en bestuur noordoost-Brabant zijn we weer vol informatie, in de late uurtjes via Cromvoirt naar Helvoirt en Vught gereden. Met de hoop dat we de aanbevolen periode over deze onderwerpen wel substantieel kunnen nemen in de raad van Vught.
Voor en door de Raad. Gemeentebelangen