Gebiedsgerichte aanpak Loonse en Drunense Duinen

Gepubliceerd: donderdag 12 september 2024

Verslag bijeenkomst Bosch en Duin – 10 september 2024

Op 10 september 2024 vond er een bijeenkomstplaats in Bosch en Duin, waar Gemeentebelangen vertegenwoordigd werden door Mathieu en Hans. Tijdens deze bijeenkomst kwamen diverse belangrijke onderwerpen aan bod, zoals blijken uit de onderstaande tekst en foto’s.

Bij binnenkomst ontvangen we een sticker en een consumptiebon. De sticker moest op de landkaart worden geplakt, op de locatie van ons woonadres.

Na een kopje koffie met een heerlijke plak krentenbroodstol, bezochten we de verschillende stands van de aanwezige organisaties en spraken we met diverse mensen. Denk aan agrariërs, de provincie, gemeenten, natuurmonumenten, het waterschap, maar ook recreatieondernemers en milieuadviseurs.

Belangrijke thema’s die besproken werden, waren recreatie, natuurherstel, stikstofproblematiek, VAB (Vrijkomende Agrarische Bebouwing) en het perspectief voor agrariërs. Daarnaast kwamen (grond)watermanagement, waterverontreiniging en de toekomst van watersportgebieden meerdere keren aan bod.

De collectieve organisaties werken gezamenlijk aan een visiedocument dat als advies aan de Provinciale Staten zal worden voorgelegd. Hopelijk wordt hier begin 2025 een besluit genomen, zodat er een duidelijk plan voor de toekomst komt, met een richting waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden.

Een belangrijk doel is het herstel en behoud van de Loonse en Drunense Duinen als Natura 2000-gebied, zodat ook toekomstige generaties van dit unieke natuurgebied kunnen genieten. Dit vereist echter ook dat de directe omgeving de stikstofuitstoot vermindert, waarvan de ‘schil’ invloed heeft op de kern van het natuurgebied, en andersom.

Agrariërs en recreatiegelegenheden rondom het natuurgebied kritisch bekeken. Samen met de partners wordt onderzocht hoe de omgeving van het Natura 2000-gebied aantrekkelijker gemaakt kan worden voor recreatie, zodat de kern van de natuur kan herstellen.

Ook het grondwaterbeheer vraagt ​​aandacht. Door klimaatverandering schommelen de waterstanden sterk, met soms te veel en soms te weinig grondwater. Dit belemmert het herstel van de natuur, maar biedt ook enorme kansen. Daarnaast is de kwaliteit van het verontreinigde grondwater een punt van zorg.

De organisatie is volkomen duidelijk. Er moet iets anders gebeuren zijn de Loonse en Drunense Duinen ten dode opgeschreven.

We hebben ook gevraagd naar de organisatie bekend is met zoekgebied 1, door de Milieu Effect Rapportage (MER) aangewezen als onderzoeksgebied voor windenergie. Dit bleek bekend, maar het onderwerp kreeg tijdens de bijeenkomst weinig aandacht.

Wordt vervolgd.

Deel dit bericht
Facebook
WhatsApp
LinkedIn